“Η ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ”, 1ο τεύχος, diP generation 2017

Παράρτημα θεσπεσίων ανθήσεων και θαμβωτικών συναθροίσεων – Δωρεάν μετά του τεύχους, αν και δεν θα ’πρεπε

Διευθύντρια σύνταξης: Βάλια Πέτα-Πιερότου Αρχισυντάκτρια: Γωγώ Λαλαράκη
Τα νέα του λόγου και των ανθρώπων του.
1ο τεύχος

Πλήθος τα βραβεία και οι διακρίσεις με τα οποία ετιμήθης συ, πάγκαλε συντοπίτη! Από πού να ξεκινήσει κανείς, τι να πρωτοπεί, τι τίτλους τιμής να αναφέρει έμπροσθεν του σεπτού σκηνώματος ενός αγαστού αγίου του ελληνικού πνεύματος; Γι’ αυτό θα περιοριστώ σε λίγα μόνον: 1ο βραβείο του Πολιτιστικού Συλλόγου ο «Αστήρ της Γαύδου» για τα νησιωτικά σου διηγήματα το 1981, 1ο βραβείο της Εταιρείας Λογοτεχνών «Ξανθούλα» για τα διηγήματα του έρωτα και της ξενιτιάς, το 1992, Μετάλλιο της πόλης των Θερμοπυλών για τη μελέτη σου εις την καβαφικήν ποίηση, το 2000, Μεγαλόσταυρος της Βιβλιοθήκης της ομογένειας του Κάνσας, για το σύνολο του μεταφρασμένου έργου σου στην αγγλική. Και άλλα, και άλλα… Δεν έλειψαν και οι ψίθυροι διά την υποψηφιότητά σου για τη μέγιστη τιμή του Νόμπελ της λογοτεχνίας.    Ωστόσο, αν και δαφνοσκεπής, πολυφίλητε Ελισαίε, διήγες βίον παραδειγματικά ταπεινόν και προσηνή. Ουδέποτε εκόμπασες διά τα επιτεύγματά σου και ημείς σε καμαρώναμε, σταυραετέ της Μηλίτσας! Το πνεύμα της πατρώας γης σε γαλούχησε, σε γονιμοποίησε και εγέννησες πνευματικώς τους καρπούς σου, όπως: Η λεϊμονιά κελάηδησε και ζήλεψε η μηλέα, το παρθενικό σου διήγημα, εκεί ήτο όπου εξεφάνη το συγγραφικό σου τάλαντο που έμελλε να αλώσει τις καρδιές των απανταχού Μηλιτσιωτών· τον λαογραφικό θησαυρό,  Χελιδονίσματα εν Μηλίτση· το ψυχογράφημα Το Μυστικό της Βαβούραινας,  το μυστηριώδες «Ματωμένα μήλα στο πανέρι»· το ταξιδιωτικό Οι γέφυρες του Κρούναλου· το ηθογραφικό Η λαλιά του Τρικαγιώργη·  Τα μελιά φιλιά, ποιητική σύνθεση σε 9 μέρη, μελοποιημένη για κλαρίνο και βιολί· το ανατρεπτικό σου πόνημα, που ευτύχησε να γίνει και σήριαλ εις την τηλεόραση, Τρακτέρ στην ομίχλη. Και  ας κλείσω εδώ, για να μην μακρυγορώ, δεν θα το ήθελες άλλωστε κι εσύ, τον μακρύ, μακρύτατο κατάλογο του έργου σου με την κορωνίδα και κύκνειο άσμα σου Πού βαίνει ο ήλιος, Μάνα;, που αυτήν τη στιγμή ευτυχεί να βρίσκεται σε βραχείες λίστες, προτεινόμενο από τους πλέον έγκριτους κριτικούς της Πελοποννήσου.

Από τη   Νεκρολογία ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΜΟΣΧΟΜΕΡΙΤΗ για τον συγγραφέα-λαογράφο ΕΛΙΣΣΑΙΟ ΜΠΡΕΘΕ

 V

Είναι η Πλάσις κουζίνα, όπου μπρίκια κολλώδη
Φυσαλίδες εκκρίνουν πολλών μεγεθών
Και σχημάτων, που ξύνουν αισθήσεων δειλών
Τον πυρήνα, κι αυτός –ζαλισμένο χταπόδι–

Μες σε χειρονομίες αχνές τις στοιβάζει
Με πλοκάμια που γνέφουν προς άστρο κενό
Και σε χασμουρητό τις σκορπά πτυχωτό
Για να σβήσουν, εκσπώντας σε αδέξιο χαλάζι,

Που αμολώντας σπειριά κυνηγά να εκπορνεύσει
Τη θερμότατη σάρκα, ως απλώνει οσμή
Συγχορδίας, με θωριά οργασμού με τη γεύση

Μιας ματιάς μεθυσμένης, με ιδρώτος κλαγγή,
Και με ψαύση απαλή του ζελέ που ασπαίρει
– Συγχορδία που φρενήρες συνέταξε χέρι.

Από το   Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του ΖΗΣΗ ΣΤΕΡΦΟΥ – 6 ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΣΟΝΕΤΑ

ΛΕΥΚΗ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Συνέντευξη της ποιήτριας Λευκής Γεροβασίλη στον συνεργάτη μας, Κρίτωνα Γοιδόπουλο, δρα Φιλολογίας και συνταξιούχο Σύμβουλο Δ.Ε.

 Η Λευκή Γεροβασίλη ετοιμάζεται να εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή το φθινόπωρο του 2017. Ωστόσο, οι εραστές της τέχνης της ποιήσεως είναι ήδη εξοικειωμένοι με το ιδιαίτερο χάρισμα της νεαρής ποιήτριας, καθώς ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί ήδη σε αρκετά έντυπα και διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά, και έχουν μάλιστα μεταφρασθεί στα αγγλικά, ιταλικά και σέρβικα και συμπεριληφθεί σε ανθολογίες. Γεννημένη το 1992, η Γεροβασίλη αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας) το 2014. Τα τελευταία δύο χρόνια ζει στο Παλέρμο, όπου εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα τη γυναικεία παρουσία στην ποίηση της Κικής Δημουλά.  Είναι σαφές ότι η Λευκή Γεροβασίλη ανήκει σε μια νεότατη γενιά ποιητών η οποία αρθρώνει έναν ποιητικό λόγο σμιλεμένο και πρωτότυπο, έχοντας συγχρόνως άριστη γνώση και εποπτεία της νεοελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ποίησης.

Λευκή, πότε ένιωσες για πρώτη φορά το άγγιγμα της Μούσας; Ποια ήταν τα πρώτα σου ποιητικά σκιρτήματα;  Πρώτα πρώτα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να πω δυο πράγματα για την ποίησή μου και για την οπτική μου πάνω στην τέχνη γενικότερα. Πραγματικά, το θεωρώ μεγάλη τιμή, καθώς δεν συνηθίζεται να δίνεται βήμα σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά σε τόσο νέους ποιητές, πόσο μάλλον όταν δεν έχει καν εκδοθεί ακόμη το πρώτο τους βιβλίο. Τώρα, όσον αφορά την ερώτησή σας, θα σας έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν ότι μπορώ να θυμηθώ πότε ακριβώς και πού με άγγιξε η Μούσα της Ποιήσεως για πρώτη φορά. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω ποιήματα. Αισθάνομαι ότι γεννήθηκα για την ποίηση, ζω μέσα στην ποίηση και δεν θα μπορούσα να ζήσω πουθενά αλλού. Για μένα η ποίηση δεν είναι επιλογή, δεν είναι ότι είπα κάποια στιγμή «α, τώρα θα κάτσω να γράψω ένα ποίημα», για μένα η ποίηση είναι τρόπος ζωής, και μάλιστα ο μοναδικός τρόπος ζωής που έχω. Ευλογώ, βεβαίως, τον Θεό, διότι είχα την τύχη να γεννηθώ σε ένα σπίτι όπου η ποίηση ήταν πάντα ευπρόσδεκτη. Την ανθολογία Σοκόλη, ας πούμε, την είχα απομνημονεύσει ολόκληρη ήδη από το δημοτικό, ενώ όλα τα έργα των σπουδαιότερων ποιητών μας τα διάβασα πριν καλά καλά μπω στην εφηβεία. Αυτό το οφείλω στη μητέρα μου, η οποία, αν και επιστήμων, πάντα αγαπούσε την ποίηση και τη μουσική και οπωσδήποτε διευκόλυνε πολύ με το παράδειγμα αλλά και τις προτροπές της την εξοικείωσή μου με αυτές τις τέχνες.

 Έδυ μας το κάλλος

Γλυκύτατο το έαρ
παρά την κατάνυξη του ναού

Βγαίνω στον περίβολο
σαν μια γυναίκα κι εγώ του Στειριού
να μαζέψω λουλούδια
ποιος ξέρει για ποιον επιτάφιο
ποιος ξέρει για τίνος το ξόδι

Στον τόπο μας γέρνουν τα βουνά
προσκυνούν
αποκλείουν του ήλιου το φως
πενθούν
γνωρίζουν τη μοίρα μας

Και κάθε άνοιξη
κόβουμε από τους σκοτεινούς μας κήπους
λίγα εύθραυστα λουλούδια
εις μνήμην
τραγουδάμε
γλυκύτατό μου τέκνο
περιμένουμε πως αυτή την άνοιξη
κάποιος θ᾽ αναστηθεί

Έτσι εναλλάσσονται στον τόπο μας οι εποχές
με υμνωδίες και προσδοκίες

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ

H ύπαρξη του ανθρώπου ταλανίζεται από πολλά ερωτηματικά. Ο κόσμος του κάποτε χάνεται σκοτεινός κάτω από τα πόδια του. Οι μέρες του χωρίς ήλιο κι ελπίδα τον κάνουν να ψάχνει ένα ζεστό χέρι που θα τον τραβήξει από την ανυπαρξία στο μονοπάτι της ζωής. Όμως η μοίρα κατασκοπεύει τη χαρά, αφήνοντας τα ανεξίτηλα χνάρια της στη νύχτα του είναι μας. Αυτός είναι ο καμβάς της ιστορίας της Λίζας και του Ηλία, μιας πανέμορφης ηθοποιού από το Καρπενήσι και ενός ανερχόμενου επιχειρηματία, μετανάστη από την Αλβανία, ο οποίος μοιράζεται ανάμεσα σε Λονδίνο και Αθήνα. Η Λίζα πέφτει στα μεγάλα φώτα της πόλης αλλά και στα τραγικά σφάλματα της νεότητας. Ο Ηλίας, τρυφερός και προφητικός, ο φύλακας άγγελός της είναι εκεί για να αναστρέψει την καταστροφική πορεία της και να της υποσχεθεί ένα μέλλον που θα εκπληρώσει και τις πιο κρυφές επιθυμίες της. Παράλληλα, ο Παναγιώτης, γόνος γνωστής οικογένειας από το Καρπενήσι διεκδικεί την όμορφη Λίζα με τη συγκατάβαση και των γονιών της, που ποτέ δεν ήταν σύμφωνοι με τις επιλογές της κόρης τους. Ο Παναγιώτης υπόσχεται ότι θα δώσει τα χρήματα, για να ανοίξει το δικό της θέατρο η Λίζα στο Καρπενήσι. Ο Ηλίας μαθαίνει το παρασκήνιο και τρελός από έρωτα και ζήλια απειλεί τη Λίζα ότι, εάν τον εγκαταλείψει, θα φανερώσει το μεγάλο μυστικό της στον Βαγγέλη, τον αδελφό του Παναγιώτη και ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων πρόχειρων γευμάτων. Η Λίζα βρίσκεται σε δίλημμα: έρωτας ή τέχνη; Ο Παναγιώτης εξίσου: έρωτας και τέχνη ή οικονομία; Και τέλος ο Ηλίας: έρωτας και τέχνη ή αξιοπρέπεια;  Η απάντηση ως κεραυνός εν αιθρία θα φτάσει από το Λονδίνο στο Καρπενήσι, αφού περάσει από την Αθήνα και το εστιατόριο πρόχειρων γευμάτων του Βαγγέλη, την ημέρα μιας απρόσμενης σφοδρής καταιγίδας.

Από το  Εβίτα Μαυρομιχάλη-Ρόζου, Σφοδρή καταιγίδα, Βαθυκόρος 2016 Επιλογή-Επιμέλεια-Κριτική: Φώντας Δημητρακόπουλος, δημοσιογράφος

Η τελευταία του, υπό έκδοση συλλογή,  Παντελόνι στη λίμνη, από τις εκδόσεις Ενατένιση βαθαίνει ακόμη περισσότερο στο ανθρώπινο θαύμα και στα νήματα της σύνδεσης με το Εν, που η ποιητική φλέβα του Σωκράτους μεταφέρει με τρόπο μοναδικό και πρωτότυπο.  Ο στίχος του με ρωμαλέα εικόνα περνάει από τους παλαμικούς ρυθμούς και τη μαβιλική ένταση, για να υπερκεράσει με σοφό τρόπο τον εμπειρίκιο τρόπο διάνοιξης των ασυνείδητων εικόνων και τον σεφερικό σκεπτικισμό, τάσεις που εντάσσονται με μαεστρία στο ιδιαίτερο είδος των χαϊκού, που τόσο εύστοχα υπηρετεί.

ΤOY NOY KΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Φέρτε μου τώρα/ Στυλό και σάρκα λευκή/  Να χειρουργήσω.
Οι αστερίσκοι/ Αδιάβαστων βιβλίων/ Μουλιάζουν μόνοι.
Καθώς μιλούμε/ Οι λέξεις μας σαστίζουν:/ μας ατενίζουν.
Η κάθε σκέψη/ Που κάνω σκαλώνει σε/ Νύξεις τραυλισμού.
ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ
Τα σύκα σύκα/ Τα μάτια κυνόρροδα/ Τα βιολιά βρύα.
Αδρή μουστάρδα/ Συρίζει βραδυφλεγής/ Στον ουρανίσκο.
Σε μπεκρή μεζέ/ Στη λάσπη του σούρουπου/ Η Γης κυλιέται.
Οσμής λεμονιού/ Το νήμα τυλίγεται/ Σ’ αιθάλης στήθια.
Ο καρτερικός/ Μικρό ψωμί κρατάει/  Και δεν το τρώει.
Τούρτα γιορτινή/ Χιονισμένα τα βουνά/ Τρώω την πλήξη.

Aπό το  Μπάμπος Σωκράτους,  180 χαϊκού Παντελόνι στη λίμνη, Ενατένιση, 2017 (υπό έκδοση) Επιλογή-Επιμέλεια-Κριτική: Δανιήλ Κατσιρούμπας, ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός

 Πωλείται από λαοφιλή πεζογράφο φουρνάκι ρομπότ μάρκας Cronos PL23, χωρητικότητας 12 lt, 37 x 37 x 40, 1200 Watt με χρονοδιακόπτη, σε λευκό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε μόνον για την παρασκευή τσιπς σε μεγάλα κομμάτια, σκορδόψωμου, ψητού μπακαλιάρου και παέγιας σε γεύματα κριτικών και φίλων πεζογράφων. Πωλείται λόγω διαζυγίου. Θα εκτεθεί στις 10 τελευταίες παρουσιάσεις του βιβλίου του πεζογράφου, που θα γίνουν εντός των ερχομένων 3 μηνών. Δωρίζεται με την αγορά 50 αντιτύπων. ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ 80ΡΕΒΘ Ζητείται καλός γνώστης της ελληνικής ιστορίας για θεατρική διασκευή ρομαντικών μυθιστορημάτων με φόντο την ελληνιστική εποχή, την τουρκοκρατία και την Κατοχή. Οι ειδικές γνώσεις για τα άγνωστα αλλά υπαρκτά νήματα μεταξύ Κατοχής και ελληνιστικής εποχής θα συνεκτιμηθούν. 8 ευρώ το τυπογραφικό. ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ 438ΛΚ Ζητείται έμπειρος ψήστης, χωρίς ταμπού (σπληνάντερο), για παρουσίαση ιστορικού μυθιστορήματος σε αγρόκτημα της Χαλκιδικής. Επίσης ζητείται χειριστής συνθεσάιζερ ή/και κλαρίνου για τη μουσική επένδυση της εκδηλώσεως. Προτεινόμενο ρεπερτόριο: ηπειρώτικα μοιρολόγια, Λορίνα Μακ Κέννιτ, Σπανουδάκης. Αμοιβή ικανοποιητική. Προσφέρεται δωρεάν κατάλυμα για μπάνια. ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ 0967ΚΚΡΣ

Μη διστάσετε να μας απευθυνθείτε για δωρεάν καταχώρηση της αγγελίας σας Επικοινωνία: Βάλια Πέτα-Πιερότου και Γωγώ Λαλαράκη zarntiniera.agel@gmail.com

Από το ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ

Artwork: Marcelo Monreal

.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s